Waarom ChatGPT niet per definitie slecht hoeft te zijn...

Je kan er niet meer omheen, AI is zijn nerd-status voorbij.

Daar waar AI tot voor enkele maanden een ver van ons bed show was, is AI nu alom vertegenwoordigd in de media. Door ChatGPT van OpenAI heeft heel de wereld er kennis mee gemaakt. De ghostwriter die menig huiswerk maakt is overal in de media.

Maar moeten we dit zien als bedreiging? Of moeten we het omarmen.

Wat is ChatGPT?

Ik vroeg het aan ChatGPT zelf, en dit is het antwoord.

ChatGPT is een kunstmatige intelligentie (AI) model ontwikkeld door OpenAI, dat specifiek is ontworpen om te communiceren met mensen via tekst. Het is een grote taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet, waardoor het in staat is om antwoorden te geven op vragen en opdrachten te vervullen in een menselijke manier. ChatGPT maakt gebruik van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van machine learning om te communiceren met mensen via een chat-interface. Hierdoor kun je snel en eenvoudig antwoorden krijgen op vragen of informatie vinden zonder te hoeven zoeken op het internet.

Hulp bij corrigeren van teksten.

Dat schrijven niet onze core business is, dat hoeft geen betoog. We schrijven veel, mails, documentatie, blogs, chats. Maar het kan vaak weinig professioneel overkomen als we fouten schrijven in teksten. Daarom kan ChatGPT een goede ondersteuning bieden om fouten te vermijden. Dit kan toch geen nadeel zijn?

Waar zie ik zelf een grote meerwaarde?

Wij, techneuten zijn goed in programmeren. En de meeste van ons kunnen het ook wel goed uitleggen, in een voor ons duidelijk taal maar voor onze klanten vaak soort van Chinees.

Dus hier zie ik een enorme meerwaarde in het ondersteunen van technische mensen, eender wel vakgebied. Waarom zou je het zelf proberen te verwoorden in misschien nog onduidelijke taal als een AI die gebaseerd is onnoemelijk veel data het in een oogwenk kan doen.

Ik geef een voorbeeld , ik vroeg aan ChatGPT het volgende : ‘Leg mijn klant op een menselijke manier uit wat een databank is’

En hij/zij/het antwoordt mij het volgende:

Een databank is een centraal opgeslagen verzameling van informatie die kan worden gebruikt door computersystemen. Het is net zoals een grote kast waarin allerlei informatie wordt opgeslagen, zoals bijvoorbeeld klantengegevens, productgegevens, financiële gegevens, enzovoort.

Met een databank kun je deze informatie snel en efficiënt opslaan, vinden, bekijken en bewerken. Dit maakt het mogelijk om deze informatie op een consistente manier te beheren en te gebruiken, zodat je op elk moment toegang hebt tot de juiste informatie wanneer je die nodig hebt.

Het is net zoals een grote bibliotheek waar boeken op een bepaalde manier geclassificeerd en gerangschikt zijn, zodat je snel en eenvoudig de boeken kunt vinden die je zoekt. Maar in plaats van boeken, bevat een databank digitale informatie die door computers gebruikt kan worden.

Op deze manier kun je veel tijd besparen en zorgen dat je altijd de juiste informatie hebt wanneer je die nodig hebt.

Ik durf niet te zeggen dat dit een bedreiging hoeft te zijn, maar eerder een verrijking en een tool die bijdraagt aan het voorkomen van misverstanden en het duidelijk verschaffen van informatie. Je kan er altijd nog je eigen sausje aan toevoegen en dingen net iets anders vertellen.

Kan je ChatGPT gebruiken in je eigen software

ChatGPT is een tekst AI. Het is niet in staat logische beslissingen te nemen op basis van data maar het kan je wel ondersteunen in het schrijven van tekstuele informatie. Het zou je kunnen ondersteunen in het communiceren met klanten. Dus daar zijn er al heel wat mogelijkheden. Heb je zelf een idee? Kom er zeker eens over praten.

Bekijk zeker onze referentiepagina 

Op onze referentiepagina vind je een uitgebreide collectie van projecten. Deze kunnen dienen als voorbeeld en inspiratiebron voor jouw eigen plannen. Door te zien hoe anderen onze producten of diensten hebben gebruikt en gewaardeerd, kun je een beter idee krijgen van wat mogelijk is en hoe ons bedrijf jouw doelen kan helpen bereiken. Neem dus zeker een kijkje en laat je inspireren!

Geschreven op 3 februari 2023 door Dieter Coopman

Dieter staat mee in voor het uitzetten van de krijtlijnen binnen de verschillende eigen softwares. De technologische evoluties worden door hem op de voet gevolgd en doorgebriefd naar het team zodoende dat we steeds de beste applicaties kunnen aanbieden.


Waarom Delta Solutions?

 • Software, 100% op jouw maat
 • Jarenlange ervaring
 • Een oplossing voor al uw online problemen
 • Eén aanspreekpartner
 • Correcte prijs/kwaliteit garantie
 • Wij werken tot je tevreden bent

  Kom praten over uw project !

  Heeft u nog vragen ? Aarzel niet ons te contacteren en we helpen u graag verder bij een kop koffie

  Door dit aanvinkvak aan te vinken ga je akkoord dat uw data opgeslagen en verwerkt wordt door deze website