Voorkom bestraffing door Google...

‘Fraude’ plegen op het gebied van SEO wordt met de dag moeilijker, doordat de aanpak van Google steeds slimmer wordt. De algoritmes zijn zo onvoorspelbaar als de nacht en penalty’s werken steeds geavanceerder. Zo rolde Google onlangs een nieuwe penalty uit die websitebeheerders krijgen als zij op een black-hat-achtige manier (lees: spammy schema markup (al dan niet bewust)) toepassen op hun websites.

Zowel algoritmisch als manueel

De meest recente berichten laten echter weten dat deze penalty zowel algoritmisch als manueel kan zijn. Bij een manueel gegeven penalty kan dit een deel van je site, of zelfs je gehele website raken. Het gevolg hiervan is dat je rich snippets uitgeschakeld worden en niet meer zichtbaar zijn in de zoekresultaten. Dit is nadelig voor de zichtbaarheid van je content in de zoekresultaten, waarmee indirect ook je click-trough-rate (CTR) geraakt wordt.

De Google banhammer

De term “Google banhammer” verwijst naar de acties die Google kan ondernemen om websites of individuen die de regels van Google overtreden, te straffen. Dit kan variëren van het verwijderen van pagina’s uit de zoekresultaten tot het permanent verbannen van een website of individu van het Google-netwerk.

Nu bekend is dat Google deze penalty uitdeelt, is natuurlijk de hamvraag: hoe kun je voorkomen dat jouw website ook bestraft wordt door Google? En mocht je dan toch onverwacht getroffen zijn door de Google banhammer, hoe zorg je er dan voor dat je website weer herstelt?

Daarvoor eerst even uitleg over wat structured data markup precies is.

Structured data markup

Structured data markup (ook wel “schema markup” genoemd) is een methode om aan zoekmachines te vertellen wat de inhoud van een webpagina precies betekent.  Het is een vorm van metadata die aan de HTML-code van een pagina wordt toegevoegd om zoekmachines te helpen begrijpen welke informatie er op de pagina staat en hoe deze gerelateerd is aan andere inhoud op het web.

Door gestructureerde gegevens te gebruiken, kunnen zoekmachines de inhoud van een webpagina beter begrijpen en deze op een meer georganiseerde en relevante manier weergeven in de zoekresultaten. Dit kan resulteren in rijkere en meer informatieve zoekresultaten, zoals “rich snippets” of “knowledge panels”, die aanvullende informatie over een zoekopdracht bieden.

Stappen die je kunt ondernemen om je website weer te herstellen

 1. Identificeer het probleem: Bekijk de richtlijnen van Google en identificeer de reden waarom je website is gestraft. Dit kan variëren van spammy inhoud tot ongeoorloofde backlinks. Als je de oorzaak van de straf begrijpt, kun je gerichte stappen nemen om deze aan te pakken.
 2. Maak een actieplan: Maak een plan van aanpak om de problemen op te lossen en de website weer in overeenstemming te brengen met de richtlijnen van Google. Dit kan inhouden dat je de inhoud op je website herziet, de structuur en het ontwerp van de website aanpast, of backlinks verwijdert.
 3. Maak de noodzakelijke aanpassingen: Pas de nodige wijzigingen toe op je website om deze te laten voldoen aan de richtlijnen van Google. Zorg ervoor dat de wijzigingen grondig zijn en dat ze alle problemen oplossen die hebben geleid tot de Google banhammer straf.
 4. Dien een verzoek tot heroverweging in: Nadat je de problemen op je website hebt opgelost, kun je een verzoek tot heroverweging indienen bij Google. In dit verzoek leg je uit welke stappen je hebt genomen om de problemen op te lossen en vraag je om een heroverweging van je website.
 5. Blijf geduldig: Het kan enige tijd duren voordat Google je website opnieuw beoordeelt en de straf opheft. Blijf geduldig en werk ondertussen aan het verbeteren van de kwaliteit van je website.

Het is belangrijk om te onthouden dat voorkomen beter is dan genezen. Het is daarom essentieel om te voorkomen dat je website door de Google banhammer wordt getroffen, door je website te optimaliseren volgens de richtlijnen van Google en door te voorkomen dat je ongeoorloofde technieken gebruikt om je website te optimaliseren.

Websites die aan alle noden voldoen, daarvoor ben je bij ons aan het juiste adres.

Geschreven op 7 augustus 2015 door Dieter Coopman

Dieter staat mee in voor het uitzetten van de krijtlijnen binnen de verschillende eigen softwares. De technologische evoluties worden door hem op de voet gevolgd en doorgebriefd naar het team zodoende dat we steeds de beste applicaties kunnen aanbieden.


Waarom Delta Solutions?

 • Websites die aan jouw noden voldoen
 • Een oplossing voor al je online problemen
 • Eén aanspreekpartner
 • Correcte prijs/kwaliteit garantie
 • Wij werken tot je tevreden bent

  Kom praten over uw project !

  Heeft u nog vragen ? Aarzel niet ons te contacteren en we helpen u graag verder bij een kop koffie

  Door dit aanvinkvak aan te vinken ga je akkoord dat uw data opgeslagen en verwerkt wordt door deze website