Voeg interactiviteit toe aan uw product of dienst via NFC tags...

Wat is een nfc tag

NFC is de afkorting van Near Field Communication, vrij vertaald: “draadloze dichtbij communicatie”. Het is dus een draadloze communicatiemethode, net zoiets als WiFi. Zoals het woord ‘near’ al aangeeft is deze contactloze communicatie bedoeld voor zeer korte afstanden. Dit in tegenstelling tot de RFID (Radio Frequency IDentification), waar NFC uit ontstaan is. De afstand waarover de communicatie plaatsvindt kan bij RFID vele malen groter zijn dan bij NFC.

Wat moet ik mij hierbij voorstellen ?

Je hebt waarschijnlijk na aankoop van kledij al ticketjes gevonden in de kledij met een metalen label op. Wel dat is een RFID, een NFC tag ziet er ook zo uit.

De NFC tags kunnen ingewerkt zitten in bv. stickers , kaarten , sleutelhangers

dit zijn verschillende nfc tags dragers

Hoe moeten deze tags gelezen worden ?

De meeste smartphones hebben een NFC tag lezer ingebouwd, bij de nieuwste toestellen hoef je er zelf geen software voor te installeren en zal je smartphone de informatie meteen interpreteren.

Er bestaan ook lezers die je aan de muur kan bevestigen als je het tags eerder wil gebruiken voor het doorsturen van informatie dan voor het inlezen ( zie voorbeeld 3 bij de toepassingen als dienst )

Mogelijke toepassing voor producten.

Interactief maken van producten is via NFC heel dichtbij en heel betaalbaar, de tags zijn spotgoedkoop. Als winkelier kan je bv. je wijnflessen voorzien van NFC tags en meer productinformatie bieden aan de klant. Door het scannen van de tag wordt je doorverwezen naar een foodpairing pagina zodat de klant ziet bij welke gerechten deze wijn past.

Mogelijke toepassingen als dienst

Voorbeeld 1 : verrijking van marketing materiaal

Je zou je naamkaartjes kunnen voorzien van een NFC tag en hierdoor een interactieve beleving koppelen zoals onderstaand voorbeeld. Hier verwijst de tag door naar een een gekoppelde website

Voorbeeld 2 : ondersteuning van uw personeel

Een andere gebruiksvoorbeeld kan zijn dat je tags voorziet voor het verstrekken van informatie ter ondersteuning van handelingen die moeten gebeuren. Zo kan een machine voorzien worden van tags. Een onderhoudstechnieker komt ter plaatse en kan door het inlezen van de tag meteen zien wanneer het toestel onderhouden geweest is en welke wisselstukken er nodig zijn bij defecten.

Voorbeeld 3 : Tijdsregistratie

Door het installeren van een muurscanner is het mogelijk om per personeelslid een tag te voorzien die gescand dient te worden. Dit maakt tijdsregistratie mogelijk. Zo kan je de check-in en check-out tijden registreren die nodig is bij het voorzien van glijdende werkuren.

Deze registraties kunnen communiceren via api request naar de door u gewenste software zodat je zelf kan beslissen welke software acties er moeten gebeuren bij een registratie. Dit kan het opslaan van de registratie in een databank. In interactieve tijden als nu zou je zelf het licht kunnen inschakelen als er een NFC tag gescand wordt. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Heb je interesse in het interactief maken van een product of dienst ?

Kom gerust je idee bespreken, we wisselen graag ideeën uit !

Geschreven op 29 november 2019 door Dieter Coopman

Dieter staat mee in voor het uitzetten van de krijtlijnen binnen de verschillende eigen softwares. De technologische evoluties worden door hem op de voet gevolgd en doorgebriefd naar het team zodoende dat we steeds de beste applicaties kunnen aanbieden.


Waarom Delta Solutions?

    Kom praten over uw project !

    Heeft u nog vragen ? Aarzel niet ons te contacteren en we helpen u graag verder bij een kop koffie

    Door dit aanvinkvak aan te vinken ga je akkoord dat uw data opgeslagen en verwerkt wordt door deze website