Voeg interactiviteit toe aan je product of dienst met NFC tags...

Maar wat is een NFC-tag

NFC staat voor Near Field Communication, wat zich vertaalt naar “draadloze communicatie van dichtbij”. Het is dus een draadloze communicatiemethode, vergelijkbaar met WiFi, maar bedoeld voor zeer korte afstanden. Dit in tegenstelling tot RFID (Radio Frequency IDentification), waar NFC uit is ontstaan. De afstand waarover de communicatie plaatsvindt, kan bij RFID vele malen groter zijn dan bij NFC.

Wat moet ik mij hierbij voorstellen ?

Je hebt waarschijnlijk na aankoop van kledij al ticketjes gevonden in de kledij met een metalen label op. Wel dat is een RFID, een NFC tag ziet er ook zo uit.

De NFC tags kunnen ingewerkt zitten in bv. stickers , kaarten , sleutelhangers …

verschillende NFC-tag dragers

Hoe moeten deze tags gelezen worden ?

De meeste smartphones hebben een ingebouwde NFC-taglezer, waardoor je geen extra software hoeft te installeren en de informatie meteen kunt interpreteren.

Er bestaan ook NFC-taglezers die je aan de muur kunt bevestigen als je de tags wilt gebruiken voor het doorsturen van informatie.( zie voorbeeld 3 bij de toepassingen als dienst )

Mogelijke toepassingen voor producten zijn talrijk.

Interactief maken van producten is via NFC heel dichtbij en heel betaalbaar, de tags zijn spotgoedkoop. Als winkelier kun je bijvoorbeeld je wijnflessen voorzien van NFC-tags en de klant meer productinformatie bieden. Door de tag te scannen, kan de klant worden doorverwezen naar een foodpairingpagina, zodat hij of zij kan zien bij welke gerechten deze wijn past.

Ook voor diensten zijn er vele toepassingsmogelijkheden

Voorbeeld 1 : verrijking van marketing materiaal

Zo kun je je naamkaartjes voorzien van NFC-tags en hierdoor een interactieve beleving creëren, bijvoorbeeld door de tag door te verwijzen naar een gekoppelde website.

Voorbeeld 2 : ondersteuning van uw personeel

Een andere mogelijkheid is om tags te gebruiken voor het verstrekken van informatie ter ondersteuning van handelingen die moeten gebeuren. Zo kan een machine worden voorzien van tags en kan een onderhoudstechnicus door het inlezen van de tag meteen zien wanneer het apparaat voor het laatst is onderhouden en welke wisselstukken er nodig zijn bij defecten.

Voorbeeld 3 : Tijdsregistratie

Tenslotte kun je NFC-tags ook gebruiken voor tijdsregistratie, bijvoorbeeld door een muurscanner te installeren en elke personeelslid van een tag te voorzien die gescand dient te worden. Zo kun je de check-in- en check-outtijden registreren die nodig zijn bij het voorzien van glijdende werkuren. Deze registraties kunnen communiceren via api-request naar de door u gewenste software, zodat je zelf kunt beslissen welke acties er moeten worden ondernomen bij een registratie, bijvoorbeeld het opslaan van de registratie in een databank of het inschakelen van het licht als er een NFC-tag wordt gescand.

Ben je geïnteresseerd in het interactief maken van je producten of diensten?

Kom gerust je idee bespreken en we wisselen graag ideeën uit!

Geschreven op 29 november 2019 door Dieter Coopman

Dieter staat mee in voor het uitzetten van de krijtlijnen binnen de verschillende eigen softwares. De technologische evoluties worden door hem op de voet gevolgd en doorgebriefd naar het team zodoende dat we steeds de beste applicaties kunnen aanbieden.


Waarom Delta Solutions?

    Kom praten over uw project !

    Heeft u nog vragen ? Aarzel niet ons te contacteren en we helpen u graag verder bij een kop koffie

    Door dit aanvinkvak aan te vinken ga je akkoord dat uw data opgeslagen en verwerkt wordt door deze website