Waarom kiezen voor een webapplicatie ?...

Bij de aankoop van software, of dit nu standaard software is of software op maat, moet er een technologische keuze worden gemaakt tussen een client applicatie of een webapplicatie. Deze keuze wordt vaak bepaald door de softwareleverancier, maar we willen je bewust maken van de verschillen, zodat je op basis van je eigen voorkeuren de juiste leverancier kunt kiezen.

Bij ons vind je gespecialiseerde webapplicaties sinds onze oprichting in 2002. We hebben ons in het begin moeten verdedigen tegen de ingeburgerde client applicaties, maar we zien dat de grote softwareleveranciers ook de verschuiving naar webapplicaties hebben gemaakt. We merken ook dat de denkwijze van prospects en klanten verschuift, en wel hierom!

De webapplicatie is cross platform

Bij een client applicatie is het vaak zo dat deze strikt gebonden is aan een besturingssysteem. Zo moet de software een volledig aparte versie hebben voor Windows, Mac, Linux, enz. Dit betekent dat je ofwel een strikte keuze moet maken binnen je bedrijf op welk platform je gaat werken, ofwel een hogere ontwikkelingskost moet betalen omdat er meerdere versies moeten worden gemaakt.

Dit probleem is bij webapplicaties opgelost. Een webapplicatie is toegankelijk via elke browser op elk besturingssysteem. Hierdoor hoef je geen aparte versie te hebben voor je Windows-gebruikers en Mac-gebruikers.

Een webapplicatie hoeft niet geïnstalleerd te worden

Een webapplicatie hoeft niet te worden geïnstalleerd, terwijl dit bij client software wel nodig is. Bij client software moet de software op de computer van de gebruiker geïnstalleerd worden, wat betekent dat elke nieuwe gebruiker op het systeem ook een nieuwe installatie van de software vereist. Bij een webapplicatie is dit niet nodig en kan elke gebruiker met een browser de applicatie gebruiken zonder iets te hoeven installeren.

Van overal toegankelijk

Een webapplicatie wordt gehost op een centrale server, die toegankelijk kan zijn via het internet of intern (on premise) in het bedrijf kan worden geplaatst. Het interne hosten van de server wordt soms gedaan om veiligheidsredenen, om de gegevens van de applicatie binnen het bedrijf te houden en niet op een externe internetserver te plaatsen.

Als je de webapplicatie intern host in het bedrijf, kan je de toepassing via een VPN-verbinding benaderen vanaf elke computer buiten het bedrijfsnetwerk. Aan de andere kant zijn client-applicaties niet ontworpen om vanaf elke locatie benaderd te kunnen worden. Vaak wordt er toch geprobeerd dit op te lossen door middel van remote desktop sessies en terminal server, maar dit is een conceptueel probleem bij dergelijke applicaties.

De totale onderhoudskost (tco) is lager

Daar waar client applicaties het nadeel hebben dat ze op elke computer apart geïnstalleerd moeten worden, is een webapplicatie centraal beheerd. Dit betekent dat wanneer er een nieuwe versie van de webapplicatie beschikbaar is, deze meteen voor alle gebruikers up-to-date is. Dit zorgt voor minder onderhoudswerk op de computers van de gebruikers.

Extra beveiliging van je data

Een vaak onderschat voordeel van webapplicaties is dat er geen restanten van de database of gegevens op de computers van gebruikers achterblijven. Omdat er niets van de software op de computers van de gebruikers geïnstalleerd wordt, is er ook geen sprake van delen van databases of gegevens die op deze computers worden opgeslagen. Wanneer je een gebruiker de toegang tot het systeem ontzegt, kan deze geen toegang meer krijgen tot de gegevens.

Bovendien verloopt alle communicatie binnen de webapplicatie via een https-verbinding. Dit zorgt voor een beveiligde overdracht van gegevens tussen de gebruiker en de server. Hierdoor is het veel moeilijker voor mensen met slechte bedoelingen om gegevens af te luisteren.

Toekomstgericht

Als je softwareleverancier de juiste technologische keuzes maakt en de trends nauwgezet volgt, zal jouw software toekomstgericht zijn.

Moderne ontwikkelmethoden hanteren het API-first principe. Dit betekent dat er wordt geprogrammeerd alsof jouw eigen programmacode een externe applicatie is. Dit zorgt voor grote schaalbaarheid en de mogelijkheid om de software open te stellen voor externe applicaties. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudig je verkoopfacturen aanbieden aan het boekhoudprogramma van uw accountant.

Mobiel toegankelijk

Tevens wordt er steeds meer aandacht besteed aan mobiele gebruikers. Met adaptieve toepassingen is het mogelijk om met één programmacode de toepassing anders te visualiseren voor gebruikers die via een smartphone werken dan voor gebruikers die deze met een computer benaderen. Dit zorgt voor een optimale gebruikservaring voor alle gebruikers, ongeacht het apparaat dat ze gebruiken.

De juiste keuze maken ?

Veel hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de leverancier waarmee je wilt samenwerken. Wil je graag eens met ons praten over de opties die er zijn? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We denken graag met je mee en bieden vrijblijvend advies.

Geschreven op 16 augustus 2019 door Dieter Coopman

Dieter staat mee in voor het uitzetten van de krijtlijnen binnen de verschillende eigen softwares. De technologische evoluties worden door hem op de voet gevolgd en doorgebriefd naar het team zodoende dat we steeds de beste applicaties kunnen aanbieden.


Waarom Delta Solutions?

    Kom praten over uw project !

    Heeft u nog vragen ? Aarzel niet ons te contacteren en we helpen u graag verder bij een kop koffie

    Door dit aanvinkvak aan te vinken ga je akkoord dat uw data opgeslagen en verwerkt wordt door deze website