Waarom kiezen voor een webapplicatie ?...

Bij de aankoop van software, of dit nu standaard software is of software op maat, zal er een technologische keuze gemaakt moeten worden. Kies je voor een zogenaamde client applicatie of kies je voor een webapplicatie. Een keuze die vaak gestuurd wordt door de software leverancier. Toch maken we je graag bewust van de verschillen. Zo kan je op basis van je eigen voorkeuren de juiste leverancier kiezen.

Wij zijn al ‘van den beginne’ ( 2002 ) gespecialiseerd in webapplicaties. Daar waar we ons 17 jaar geleden met hand en tand moesten verdedigen tegen de ingeburgerde client applicaties zien we dat de grote software leveranciers zelf ook de shift gemaakt hebben naar webapplicaties. We merken ook zelf een grote verschuiving van de denkwijze bij prospecten en klanten … En wel hierom !

De webapplicatie is cross platform

Bij een client applicatie is het heel vaak het geval dat deze strikt besturingssysteem gebonden is. Zo zal de software een volledig aparte versie hebben voor Windows, Mac, Linux … Dit zorgt ervoor dat je ofwel een strikte keuze moet maken binnen je bedrijf op welk platform je gaat werken, of zorgt voor een hogere ontwikkel kost omdat er meerdere versies moeten gemaakt worden.

Bij webapplicaties is dit probleem by design verholpen. Een webapplicatie is via elke browser toegankelijk op eender welk besturingssysteem. Zo zal er geen aparte versie zijn voor je Windows gebruikers als voor je Mac gebruikers.

Een webapplicatie hoeft niet geinstalleerd te worden

Bij client software zal een nieuwe gebruiker op het systeem ook zorgen voor een nieuwe installatie van de software. De software moet op de computer van de gebruiker geïnstalleerd worden.

Bij een webapplicatie is dit niet het geval. Elke gebruiker met een browser kan je applicatie gebruiken, er hoeft niets geïnstalleerd te worden.

Van overal toegankelijk

Een webapplicatie wordt gehost vanop een centrale server. Dit kan een server zijn die via het internet toegankelijk is of een server die intern ( on premise ) in je bedrijf staat. Dit laatste wordt soms gedaan om veiligheidsredenen. Dit om de gegevens van de applicatie intern in het bedrijf te houden en niet op een internet server te plaatsen.
Als je webapplicatie intern in het bedrijf gehost is dan kan je via een vpn verbinding de toepassing benaderen van op eender welke computer buiten je bedrijfsnetwerk.

Client applicaties zijn by design niet voorzien om van overal benaderd te kunnen worden. Vaak wordt er krampachtig via remote desktop sessies en terminal server toch geprobeerd dit euvel te verhelpen. Maar dit is een conceptueel probleem bij dergelijke applicaties.

De totale onderhoudskost ( tco ) is lager

Daar waar client applicaties het nadeel hebben dat ze op elke computer apart geïnstalleerd zijn is een webapplicatie sowieso op een centrale plaats beheerd. Dat wil zeggen dat als de laatste versie van de webapplicatie gereleased wordt deze meteen voor alle gebruikers up to date is. Dit zorgt voor minder onderhoudswerk op de computers van de gebruikers.

Extra beveiliging van je data

Een vaak onderschat voordeel is dat er geen versies van de database van je applicatie op computers achterblijft. Doordat er niks van je software geïnstalleerd staat op de computers van je gebruikers staan er ook geen delen van databases of gegevens op deze computers. Als je een gebruiker de toegang tot het systeem ontzegt dan kan er geen data meer geconsulteerd worden.

Ook gebeurt alle communicatie in je webapplicatie via een https verbinding. Dit zorgt voor beveiligde overdracht van je gegevens tussen de gebruiker en de server. Het is hierdoor veel moeilijker voor mensen met slechte bedoelingen om data te gaan ‘afluisteren’.

Toekomstgericht

Als uw software leverancier de juiste technologische keuzes maakt en de trends nauw opvolgt wil het ook zeggen dat uw software toekomstgericht zal zijn.

Moderne ontwikkelmethodes gaan uit van het API first principe, dat wil zeggen dat er geprogrammeerd wordt als zou je eigen programmacode een extern programma zijn. Dit zorgt voor grote schaalbaarheid en de mogelijkheid om de software open te stellen voor externe applicaties. Dit om bv. je verkoopfacturen eenvoudig te kunnen aanbieden aan het boekhoudprogramma van je accountant.

Mobiel toegankelijk

Tevens wordt er steeds meer aandacht besteed aan de mobiele gebruikers. Via adaptieve toepassingen is het mogelijk om via 1 programmacode je toepassing anders te visualiseren voor een gebruiker die via smartphone werkt dan iemand die deze met een computer benaderd. Dit om een zo optimaal mogelijk gebruikservaring te bieden.

De juiste keuze maken ?

Veel hangt af van je persoonlijke voorkeuren en de leverancier waarmee je wil in zee gaan. Kom je graag eens babbelen over je aanstaande keuze ? Aarzel niet ons te contacteren. We brainstormen graag met je , volledig vrijblijvend !

Geschreven op 16 augustus 2019 door Dieter Coopman

Dieter staat mee in voor het uitzetten van de krijtlijnen binnen de verschillende eigen softwares. De technologische evoluties worden door hem op de voet gevolgd en doorgebriefd naar het team zodoende dat we steeds de beste applicaties kunnen aanbieden.


Waarom Delta Solutions?

    Kom praten over uw project !

    Heeft u nog vragen ? Aarzel niet ons te contacteren en we helpen u graag verder bij een kop koffie

    Door dit aanvinkvak aan te vinken ga je akkoord dat uw data opgeslagen en verwerkt wordt door deze website