Uw administratie vereenvoudigen via een API...

Wat is een API

Als we het heel eenvoudig stellen is een API een manier om het ene programma te laten communiceren met het andere.  Een technische definitie van de term API vind je hier.  Het stelt je dus in staat om via het ene programma zaken te laten doen in een ander programma.

Een API stelt je in staat om je bedrijfsprocessen zodanig te optimaliseren dat je veel minder tijd hoeft te besteden aan administratieve taken.  Het wordt heel vaak gebruikt om data uit het ene systeem te laten synchroniseren met een ander systeem.  Een praktisch voorbeeld hiervan in software bij ons is het automatisch maken van een factuur in ons administratieve pakket Scribo als er een bestelling binnenkomt via de webshop van de klant.

Waarom zou een API uw administratie kunnen vereenvoudigen.

Een typisch voorbeeld van een toepassing is het automatisch ingeven van afspraken in je agenda vanuit je ERP software. In dit geval geeft uw ERP software het commando aan bv. office365 of gmail om iets in je agenda te zetten.  Een ander praktisch voorbeeld is bv. het inboeken van facturen in je boekhoudprogramma, je kan via uw administratief pakket de opdracht geven aan je boekhoudpakket om een factuur rechtstreeks in te boeken, en zo een deel van de taken van je boekhouder te automatiseren.  Er zijn heel veel open api’s beschikbaar om open data op te halen zoals het weer , of de koers van de beurs …

Het komt dus neer op automatiseren en repetitieve zaken automatisch te laten verlopen.

Is dat wel veilig ?

Als een API goed uitgewerkt is dan is deze heel veilig.  Eerst en vooral wordt alle data over een beveiligde verbinding gestuurd ( https ), dit zorgt voor encryptie van de data die over het web verstuurd wordt.  Omdat niet iedereen toegang zou hebben tot je API wordt er meestal met tokens gewerkt, zie het als de wachtwoorden van je API, maar dan al technisch van hoogstaande kwaliteit ( wat niet altijd het geval is met een wachtwoord). Om het nog een stuk veiliger te maken wordt er heel vaak ook met oAuth authenticatie gewerkt , iedereen heeft het wel al eens meegemaakt dat je facebook of google toegang moet verschaffen tot een andere applicatie en binnen facebook of google dit moet bevestigen.  Wel dat is de manier waarop oAuth ook werkt, je moet expliciet toegang verschaffen tot de dienst.

Nu wil je natuurlijk zelf ook een API !

Heeft dit artikel je aan het denken gezet en zit je met vragen of jouw proces ook kan vereenvoudigd worden via een API, neem dan gerust contact met ons op of kom eens langs.

Geschreven op 29 maart 2018 door Dieter Coopman

Dieter staat mee in voor het uitzetten van de krijtlijnen binnen de verschillende eigen softwares. De technologische evoluties worden door hem op de voet gevolgd en doorgebriefd naar het team zodoende dat we steeds de beste applicaties kunnen aanbieden.


Waarom Delta Solutions?

 • Software, 100% op uw maat
 • Jarenlange ervaring
 • Een oplossing voor al uw online problemen
 • Eén aanspreekpartner
 • Correcte prijs/kwaliteit garantie
 • Wij werken tot u tevreden bent

  Kom praten over uw project !

  Heeft u nog vragen ? Aarzel niet ons te contacteren en we helpen u graag verder bij een kop koffie

  Door dit aanvinkvak aan te vinken ga je akkoord dat uw data opgeslagen en verwerkt wordt door deze website