Uw administratie vereenvoudigen via een API...
Wat is een API
Een API is in feite een manier om communicatie tussen programma’s mogelijk te maken. Technisch gezien is een API een interface die het ene programma in staat stelt om met het andere te communiceren. Dit stelt bedrijven in staat om hun processen te optimaliseren en minder tijd te besteden aan administratieve taken. Een technische definitie van de term API vind je hier.
API’s worden vaak gebruikt om gegevens uit het ene systeem te synchroniseren met een ander systeem. Een praktisch voorbeeld hiervan is het automatisch genereren van een factuur in ons administratieve pakket Scribo wanneer er een bestelling binnenkomt via de webshop van de klant. Door gebruik te maken van een API wordt het hele proces veel efficiënter.
Waarom zou een API uw administratie kunnen vereenvoudigen.
Een veelvoorkomend voorbeeld van een toepassing van API’s is het automatisch toevoegen van afspraken aan je agenda vanuit je ERP-software. In dit geval wordt er door de ERP-software een commando verzonden naar bijvoorbeeld Office365 of Gmail om een afspraak in je agenda te zetten. Een ander praktisch voorbeeld is het automatisch verwerken van facturen in je boekhoudprogramma. Via je administratieve software kun je je boekhoudprogramma opdracht geven om facturen rechtstreeks te verwerken, waardoor een deel van de taken van je boekhouder geautomatiseerd wordt.
Er zijn veel open API’s beschikbaar die open data ophalen, zoals weersinformatie of beurskoersen.
Het komt dus neer op automatiseren en repetitieve zaken automatisch te laten verlopen.
Is dat wel veilig ?
Een goed ontworpen API is over het algemeen erg veilig. Allereerst wordt alle data verstuurd via een beveiligde verbinding (HTTPS), wat zorgt voor encryptie van de data die over het web wordt verzonden. Om te voorkomen dat onbevoegde personen toegang krijgen tot je API, wordt er meestal gewerkt met tokens die fungeren als hoogwaardige technische wachtwoorden (die niet altijd het geval zijn met traditionele wachtwoorden). Om de beveiliging nog verder te verbeteren, wordt er vaak gebruik gemaakt van OAuth-authenticatie. Dit werkt op een vergelijkbare manier als wanneer je Facebook of Google toegang verleent tot een andere applicatie en binnen Facebook of Google bevestigt dat je toegang verleent. Op dezelfde manier moet je expliciet toestemming geven om toegang te verlenen tot de dienst via OAuth.
Nu wil je natuurlijk zelf ook een API !
Heeft dit artikel je aan het denken gezet en zit je met vragen of jouw proces ook kan vereenvoudigd worden via een API, neem dan gerust contact met ons op of kom eens langs.
Dieter staat mee in voor het uitzetten van de krijtlijnen binnen de verschillende eigen softwares. De technologische evoluties worden door hem op de voet gevolgd en doorgebriefd naar het team zodoende dat we steeds de beste applicaties kunnen aanbieden.
Waarom Delta Solutions?
- Software, 100% op jouw maat
- Jarenlange ervaring
- Een oplossing voor al uw online problemen
- Eén aanspreekpartner
- Correcte prijs/kwaliteit garantie
- Wij werken tot je tevreden bent