Pas op voor domeinfraude...

Er werden onlangs weer enkele gevallen gesignaleerd van bedrijven, vaak nepbedrijven, die proberen om domeinnamen te verkopen met valse argumenten.  We lichten twee van de malafide praktijken toe die ze vaak toepassen.

Versturen van valse facturen

DNS Belgium waarschuwt dat er facturen in omloop zijn die niet afkomstig zijn van officiële registrars of van DNS Belgium zelf.  Verschillende elementen op deze facturen doen al fraude vermoeden.  Vaak zijn de telefoonnummers op deze facturen niet bereikbaar, zijn de vermelde rekeningnummers van buitenlandse rekeningen.  Ze vermelden zelfs niet op de factuur over welk domein het gaat ! Deze facturen mag je meteen de prullenmand in gooien, ze zijn vals !

Verkoop via telefoon

Bij een tweede gekende geval van fraude word je opgebeld door een zogenaamde registar die zegt dat een ander bedrijf een domeinnaam wil kopen met de .eu of .com extensie.  En jij hebt toevallig de naam met de .be extentie.  Ze proberen je de domeinnaam met .eu of .com te verkopen voor een periode van 10 jaar.  Niet doen , want de bedrijven achter deze telefoontjes hebben niets van linken met officiële registrars.

De beste praktijken: zo bescherm je je domein

Er zijn nog meer gevaren die je domeinnaam kunnen bedreigen. Domeinkapers liggen altijd op de loer. Vergeet je je domein te verlengen, dan staan zij klaar om de domeinnaam meteen te registreren. Ook diefstal van domeinen is een gangbare praktijk: de dief dient in jouw naam, met vervalste gegevens, een verzoek in tot overdracht van het domein.

Je domein terugkrijgen bij verlies of diefstal kan een langdurige en kostelijke zaak zijn. En omdat je domeinnaam je kostbaarste goed is in de digitale wereld, deze tips om je domein te beschermen:

  • Houd de vervaldatum van je domeinnamen in het oog. Je registrar stuurt je het betalingsverzoek tijdig toe, per post en per e-mail.
  • Controleer bij DNS Belgium of bij een Whois-dienst of de contactinformatie voor jouw domein(en) correct is. Voorkom dat de contactgegevens van een externe webontwikkelaar of marketingbedrijf als Domeinnaamhouder vermeld worden. De domeinnaamhouder moet de eigenaar van je bedrijf zelf zijn of een interne medewerker van je bedrijf met de nodige bevoegdheden.
  • Gebruik in de contactinfo geen gratis e-mail adres van diensten zoals Hotmail. Heb je die gratis account lange tijd niet gebruikt, dan wordt het adres geschrapt. De domeinkaper kan jouw mailadres nu registreren en je domein wegkapen.
  • Klik niet op links in mails over je domeinnaam, die niet afkomstig zijn van je registrar. Enkel jouw eigen registrar zal je verzoeken tot verlenging toesturen. Bij twijfel, contacteer je registrar.
  • Voeg de domeinnaam van je registrar toe aan de ‘vertrouwde afzenders’ in je spamfilter. Zo ben je er zeker van dat je geen enkele belangrijke mail van je registrar mist!
  • Verleng je domein op tijd. Wacht niet tot het laatste moment om je verlenging uit te voeren. En waarom niet meteen voor langere periode verlengen, zodat je minstens 5 jaar gerust bent?

Volg deze tips, en je slaapt op beide oren: je domein is veilig voor kapers. Heb je vragen of problemen, merk je iets verdachts? Contacteer onze, zij helpen je graag verder!

Geschreven op 1 augustus 2018 door Dieter Coopman

Dieter staat mee in voor het uitzetten van de krijtlijnen binnen de verschillende eigen softwares. De technologische evoluties worden door hem op de voet gevolgd en doorgebriefd naar het team zodoende dat we steeds de beste applicaties kunnen aanbieden.


Waarom Delta Solutions?

    Kom praten over uw project !

    Heeft u nog vragen ? Aarzel niet ons te contacteren en we helpen u graag verder bij een kop koffie

    Door dit aanvinkvak aan te vinken ga je akkoord dat uw data opgeslagen en verwerkt wordt door deze website