Het belang van een goede analyse...

Je wenst een bepaald proces van je bedrijf te gaan informatiseren, een leuk idee die je vaak heel wat tijd kan besparen.  Je hebt een goed idee van wat je wil maar weet niet zo goed of het allemaal technisch te implementeren valt.  Op dit punt is het heel belangrijk om in kaart te brengen wat je wil verwezenlijken, in menselijke taal, zonder veel na te denken over de technische kant van de zaak. 

Het verhaal achter je proces vertalen in een technische analyse is stof voor een specialist, een analyst. Deze zal de vertaalslag maken van hetgeen je wil naar een technisch document, de functionele analyse. Dit document vormt dan later de basis van de technische analyse die overgedragen wordt naar het team van programmeurs.

Hoe gaat zo een analyse in zijn werk

Vaak is het heel moeilijk om in kaart te brengen wat je wil.  Daarom is het een goed idee om een externe partij een analyse te laten doen van je noden.  Dit start met een intake gesprek waar je zelf de noden van je software vertelt zodat er kennis genomen wordt van je bedrijfsproces. Dit zal leiden tot een eerste functionele analyse van hetgeen je wil.  Er kan reeds een richtbudget geplakt worden op basis van deze analyse.  Zo weet je al of je het ziet zitten om verder te gaan met je project.  

In een later stadium komt het analyse bedrijf een aantal dagen mee over de schouder kijken in je bedrijf en zal ze een diepte analyse uitvoeren.  Dit houdt in dat de basisanalyse die tijdens het intake gesprek gemaakt werd afgetoetst wordt met de realiteit en dat eventuele technische moeilijkheden of aandachtspunten met je besproken worden.

Op basis van een diepteanalyse kan een betere richtprijs gegeven worden.  In vele gevallen zelfs een vaste projectprijs gegeven worden.

Voorkom verrassingen

Door een goede diepteanalyse is de kans dat je tijdens het ontwikkelproces voor verrassingen komt te staan tot het minimum beperkt.  Dit zorgt voor een vlotte doorloop van het programmeer proces en zal ervoor zorgen dat je project op tijd kan afgeleverd worden.

Lean development

Wij zijn grote voorstander om naast het uitvoeren van een diepte analyse ook lean te gaan werken.  Lean lijkt een hippe term maar is eigenlijk geïntroduceerd geweest in 1948 door de ingenieurs van Toyota.  Het komt er op neer dat je verspilling van tijd en resources tegen gaat.  Dit door altijd het geheel indachtig te blijven en niet enkel te focussen op de deelproblemen.  Het is ook een proces waar je snel terugkoppelt naar de klanten om te voorkomen dat je de bal volledig verkeerd slaat.  Kortweg een interactief proces opzetten van snelle feedback en tussentijdse evaluatie.

Geschreven op 19 december 2018 door Dieter Coopman

Dieter staat mee in voor het uitzetten van de krijtlijnen binnen de verschillende eigen softwares. De technologische evoluties worden door hem op de voet gevolgd en doorgebriefd naar het team zodoende dat we steeds de beste applicaties kunnen aanbieden.


Waarom Delta Solutions?

    Kom praten over uw project !

    Heeft u nog vragen ? Aarzel niet ons te contacteren en we helpen u graag verder bij een kop koffie

    Door dit aanvinkvak aan te vinken ga je akkoord dat uw data opgeslagen en verwerkt wordt door deze website