Het belang van een goede analyse...
Als je overweegt om een bepaald proces in je bedrijf te automatiseren, kan dit een geweldig idee zijn dat veel tijd kan besparen. Je hebt misschien al een goed idee van wat je wilt, maar je weet niet zeker of het technisch haalbaar is. Op dit punt is het essentieel om in kaart te brengen wat je precies wilt bereiken, in eenvoudige taal, zonder te veel te focussen op de technische aspecten.
Het vertalen van het verhaal achter jouw proces naar een technische analyse is het werk van een specialist, een analist. Deze persoon zal de vertaalslag maken van wat je wilt naar een technisch document, de functionele analyse. Dit document dient als basis voor de technische analyse die vervolgens wordt overgedragen aan het team van programmeurs.
Hoe gaat zo een analyse in zijn werk
Het kan vaak lastig zijn om precies te bepalen wat je nodig hebt voor je software. Daarom is het een goed idee om een externe partij een analyse te laten uitvoeren van jouw behoeften. Dit begint met een intakegesprek waarin je zelf de noden van je software bespreekt, zodat de partij inzicht krijgt in jouw bedrijfsproces. Hieruit volgt een eerste functionele analyse van wat je wilt bereiken en kan er al een richtbudget worden bepaald. Zo weet je al snel of je verder wilt gaan met het project.
In een later stadium komt de analysepartij een aantal dagen over je schouder meekijken in jouw bedrijf en wordt er een diepgaande analyse uitgevoerd. Hierbij wordt de basisanalyse die tijdens het intakegesprek is gemaakt getoetst aan de realiteit en worden eventuele technische problemen of aandachtspunten met jou besproken.
Op basis van deze diepgaande analyse kan er een betere richtprijs worden bepaald, en in veel gevallen zelfs een vaste projectprijs worden afgesproken.
Voorkom verrassingen
Door een goede diepteanalyse is de kans dat je tijdens het ontwikkelproces voor verrassingen komt te staan tot het minimum beperkt. Dit zorgt voor een vlotte voortgang van het programmeerproces en zal ervoor zorgen dat je project op tijd kan afgeleverd worden.
Lean development
Wij zijn sterk voorstander van lean werken naast een diepgaande analyse. Lean lijkt een hippe term, maar werd eigenlijk geïntroduceerd in 1948 door de ingenieurs van Toyota. Het betekent dat je verspilling van tijd en middelen tegengaat door altijd het grote geheel in gedachten te houden en niet alleen te focussen op deelproblemen. Het is ook een proces waarbij je snel terugkoppelt naar de klant om te voorkomen dat je volledig de verkeerde kant op gaat. Kort gezegd gaat het om het opzetten van een interactief proces van snelle feedback en tussentijdse evaluatie.

Dieter staat mee in voor het uitzetten van de krijtlijnen binnen de verschillende eigen softwares. De technologische evoluties worden door hem op de voet gevolgd en doorgebriefd naar het team zodoende dat we steeds de beste applicaties kunnen aanbieden.
