Deze buzzwords moet je kennen!...

In de hedendaagse wereld,  een wereld van vernieuwende technologie en nieuwe bedrijsstrategieën komen we heel vaak een aantal termen tegen die toch wel enige verklaring nodig hebben.  We leggen je graag uit wat de termen disruptive, blockchain en digitale transformatie zijn.

Wat is disruptive ?

Disruptive betekent letterlijk “ontwrichtend, verstorend”. Dit houdt in dat iets dat bekend en gangbaar is, op een geheel nieuwe manier wordt aangepakt. Twee bekende voorbeelden van disruptieve diensten zijn Netflix en Spotify. Voorheen ging men naar de videotheek om videobanden of dvd’s te huren. Dit was de geaccepteerde en bekende manier om films te huren. Netflix was ook een verhuurbedrijf, maar zag zijn aandeel in de verhuur afnemen door verschillende aanbieders die films digitaal begonnen aan te bieden. Netflix heeft zijn strategie volledig veranderd en is fors gaan investeren in het zelf opzetten van een online filmdienst via een maandelijks abonnement. Vroeger ging iedereen naar de videotheek, nu kijken we massaal films via streamingdiensten. Dit is disruptief.

Een vergelijkbaar verhaal geldt voor de manier waarop we vroeger muziek luisterden. We gingen massaal naar de cd-winkel om cd’s te kopen. Later werd er veel muziek online gekocht via de iTunes Store. Maar door diensten als Spotify zijn we massaal digitaal gegaan en huren we onze muziek als het ware. Vroeger kochten we cd’s, nu streamen we muziek. Dat is disruptief.

Andere bekende voorbeelden van disruptieve technologieën zijn Uber (taxidiensten) en Airbnb (hotels).

Wat is blockchain ?

Van blockchain heb je misschien nog niet gehoord, maar van Bitcoin hoogstwaarschijnlijk wel.  Bitcoin werkt via de blockchain technologie.  Blockchain is een ingewikkelde techniek die we eenvoudig kunnen voorstellen als we teruggrijpen naar een Excel lijst zoals een kasboek.  Een lijst waarin alle transacties worden bijgehouden.  Een cruciaal onderdeel van het blockchain systeem is dat het op meerdere plekken tegelijk uitgevoerd wordt.  Hierdoor is er geen centrale plaats van ‘de waarheid’ maar staat ‘de waarheid’ decentraal opgeslagen via honderden of duizenden kopieën van deze lijst.  Deze lijst is openbaar waardoor iedereen deze kan controleren en verifiëren.  Alle kopieën van onze lijst worden overal aangepast als je iets aanpast in de lijst.  Zo heeft iedereen steeds de allerlaatste versie van het document.  Dit is een heel krachtig systeem want alle lijsten worden overal ter wereld gelijk gehouden.  Stel dat een hacker inbreekt in ons kasboek en iets aanpast dan wordt deze kopie van de lijst automatisch uit de blockchain verwijderd omdat de gegevens afwijken van de rest van de kopieën.  Er wordt verwacht dat de blockchain technologie ervoor gaat zorgen dat het bankwezen totaal zal veranderen (wat dan disruptive zal zijn).

Digitale transformatie ?

Bij digitale transformatie komt het er op neer dat we digitale tools inzetten om processen te gaan optimaliseren.  Als we puur bedrijfsmatig kijken dan gaan we gaan uitzoeken welke processen we kunnen optimaliseren door het inzetten van de juiste digitale tools.  Een heel bekend voorbeeld is het transformeren van je facturatie proces.  We transformeren van het afprinten van facturen en versturen met de post naar het digitaliseren van deze flow.  Je verstuurt de facturen via mail met je facturatie software en doet de opvolging van de facturatie volledig digitaal.  Je verstuurt je aanmaningen digitaal en verwerkt betalingen digitaal.   Je schakelt er alle offline kanalen mee uit en kan een pak centen besparen door minder printwerk en minder postzegels maar het spaart je een zee aan tijd (of misschien een oceaan aan tijd zelfs) .  Er zijn tal van voorbeelden van processen die we digitaal veel efficiënter kunnen doen.  Een leuke en leerrijke oefening om eens te doen is stilstaan bij alles dat je doet in je bedrijf en je af te vragen of dat proces efficiënter kan door het te digitaliseren.  Je gaat versteld staan wat er allemaal beter kan.  Digitale transformatie gaat vaak hand in hand met disruptive technologieën.

Heb je vragen ?!

Aarzel zeker niet ons te contacteren, we helpen je graag verder

Geschreven op 7 juni 2018 door Dieter Coopman

Dieter staat mee in voor het uitzetten van de krijtlijnen binnen de verschillende eigen softwares. De technologische evoluties worden door hem op de voet gevolgd en doorgebriefd naar het team zodoende dat we steeds de beste applicaties kunnen aanbieden.


Waarom Delta Solutions?

  • Software, 100% op jouw maat
  • Jarenlange ervaring
  • Een oplossing voor al uw online problemen
  • Eén aanspreekpartner
  • Correcte prijs/kwaliteit garantie
  • Wij werken tot je tevreden bent

    Kom praten over uw project !

    Heeft u nog vragen ? Aarzel niet ons te contacteren en we helpen u graag verder bij een kop koffie

    Door dit aanvinkvak aan te vinken ga je akkoord dat uw data opgeslagen en verwerkt wordt door deze website