De app is dood, leve de app!...
De apps en hun betreffende stores zijn uiteraard niet echt dood, maar ze worden wel bedreigd. En wel hierdoor… De PWA…
PeeWeeWa?
Een PWA, afkorting voor Progressieve Web Applicatie, is een applicatie die volledig in HTML gebouwd is en toegankelijk is via een webbrowser. Deze applicatie moet via een HTTPS-verbinding bereikbaar zijn, waardoor het veilig is. Bovendien maakt een PWA gebruik van verschillende functies van je smartphone. De applicatie kan toegevoegd worden aan het startscherm van je smartphone en ziet eruit als een echte app. Een PWA kan op elk apparaat met een moderne webbrowser worden gebruikt en vereist geen installatie via een app store.
“Waarom zou je dan een PWA bouwen in plaats van een app, vraag je je misschien af?” Hier zijn enkele redenen:
Sneller te ontwikkelen
Aangezien een PWA een webapplicatie is, blijf je binnen het domein van de pure webontwikkeling. Een van de grote voordelen van een webapplicatie is dat deze 100% cross-platform is. Hierdoor hoeft er slechts één applicatie ontwikkeld te worden die kan draaien op zowel iOS als Android. Voorheen moest er per platform een aparte applicatie ontwikkeld worden.
Responsive
De PWA kan perfect een uitbreiding zijn van jouw huidige webapplicatie. Dit kan gerealiseerd worden via responsive design en media queries (technische termen waar je je geen zorgen over hoeft te maken, wij zorgen daarvoor).
Dit betekent dat we ervoor kunnen zorgen dat dezelfde inhoud op een andere manier wordt weergegeven, afhankelijk van het scherm waarop het wordt bekeken. Zo zijn al jouw administratieve toepassingen (webapplicatie en smartphone-app) perfect op elkaar afgestemd en is de codebasis transparant en gelijk voor alle toepassingen.
Bereikbaarheid
Een PWA is net als elke andere webapplicatie. Hierdoor kan het ook (indien gewenst) gevonden worden via zoekmachines, wat betekent dat je door middel van goede SEO een groot potentieel aan gebruikers hebt.
In gebruik nemen
De applicatie kan op het homescherm van je smartphone gezet worden. Eens ‘geïnstalleerd’ (hoewel er eigenlijk geen echt installatieproces is) zie je een icoon op je homescherm alsof het een app is. Als je de app opent merk je ook niet dat het eigenlijk een webapplicatie is. Dit wordt mogelijk gemaakt door nieuwe web standaarden.
Makkelijk naar te linken
Een van de voordelen van PWA’s is dat je gemakkelijk een link naar de applicatie kunt delen en deze deelbaar is op allerlei platformen. Je kunt simpelweg de URL delen en klaar is kees.
Altijd up-to-date
Een klassieke app is niet altijd up-to-date bij je gebruiker. Bij een PWA is dat probleem helemaal van de baan. Elke gebruiker van je app ziet altijd de allerlaatste versie.
Altijd veilig
Aangezien een van de vereisten van een PWA is dat het over https moet werken zijn je gebruikers altijd zeker van een beveiligde verbinding.

Dieter staat mee in voor het uitzetten van de krijtlijnen binnen de verschillende eigen softwares. De technologische evoluties worden door hem op de voet gevolgd en doorgebriefd naar het team zodoende dat we steeds de beste applicaties kunnen aanbieden.
